En träskulptur av madonnan med hela den medeltida färgprakten kvar, skickliga stenmästare som efterlämnat inskrifter, martyrer från kristendomens tidiga historia avbildade i kyrkornas tak... följ med Maja Hagerman på en idéhistorisk resa in i några oväntade sammanhang kring våra allra äldsta hus, de medeltida kyrkorna som räknas i tusental över landet.

Maja Hagerman berättar medryckande och kunnigt om den medeltida världsbilden och om hur kyrkorna ofta står egendomligt nära hedendomen, omgivna av gravhögar och runstenar. Claes Gabrielsons fotografier visar ofta de medeltida föremålen i närbild, de blir ett slags tecken från en värld som är fascinerande och exotisk för oss.

1996 fick Maja Hagerman Augustpriset för boken "Spåren av kungens män". Hennes senaste bok, "I miraklers tid", kan ses som en fristående fortsättning. Tiden är ungefär den samma, men boken koncentrerar sig på hur en ny institution gör sitt intåg i den svenska historien, nämligen kyrkobyggnaden. De medeltida kyrkorna hör till de äldsta bevarade byggnationerna i vårt land, och på orter som Sånga, Vänge, Hovsta och Dalby kan man fortfarande besöka välbevarade kyrkor från medeltiden. När man talar om medeltida kyrkor kan man naturligtvis inte gå förbi en sån betydelsefull kyrka som Lunds Domkyrka, och i boken har den därför fått ett eget kapitel.

Redan när man läser inledningen av boken fångas man av Maja Hagermans personliga och inspirerande berättarröst, som leder en med säker hand genom historiens gångar. Som den goda pedagog Hagerman är sätter hon in den svenska kyrkohistorien i ett internationellt perspektiv, och tar oss med till Rom, där den första kyrkan grundades, för att sedan återvända till Sverige. Där vägleder hon läsaren på ett varierat sätt i den tidiga svenska kyrkohistorien, och brytningen med hedendomen. En tid fylld av berättelser, mirakler och personligheter.

Till Maja Hagermans text har Claes Gabrielson tagit poetiska bilder, som nästan förtjänade en egen bok, där detaljer väcks till liv av kamerablixten och stiger fram ur historiens skuggor för att avlägga vittnesmål om en svunnen tid.  "I miraklers tid" är en underbar bok och förmodligen den där perfekta julklappen till den historieintresserade släktingen.

Mathias Jansson, Bokus